Rakennusten ulkomaalaus

Rakennusten ulkomaalaus

Julkisivupintojen maalikerros on tärkeä osa rakennuksen ulkoasua. Rakennuksen ilmeeseen vaikuttaa tietysti hyin paljon valitut sävyt. Koska maaleja saa käytännöllisesti katsoen kaikissa sävyissä, kannattaa kiinnittää maalityypin valintaan myös hyvin suurta huomiota.

Maalityyppi vaikuttaa sekä maalikavon kestävyyteen että rakenteiden toimivuuteen. Oikein valittu maalityyppi pidentää huoltoväliä ja vähentää joka tapauksessa tulevaisuudessa häämöttävään huoltomaalaukseen tarvittavaa työmäärää.

Kun maalikalvo vanhenee, näyttää koko rakennus kulahtaneelta, vaikka runko ja pintamateriaalit sinänsä olisivatkin täysin terveitä.

Julkisivupintojen maalikerrosten huollossa kannattaisi noudattaa samaa periaatetta kuin puuveneiden huollossa: Mieluummin vähän ja useammin kuin harvoin ja kaikki kerralla. Tällöin ei koko kesälomaa tarvitse kuluttaa maalaustelineillä. Kannattaa siis vuosittain tehdä kierros rakennuksen ympärillä, ja arvioida josko jotkin pinnat kaipaisivat huoltokäsittelyä.

Urajärven kartanon huoltomaalaustyöt Ottosson Färgmakerin pellavaöljymaalilla 2014. Maalaustyöt toteutti Uustaas Oy.

Valitse oikea maali

Ellei julkisivulaudoituksen alla ole tuuletusrakoa, voi rakenteista pois pyrkivä kosteus pysähtyä huonosti hengittävään maalikalvoon. Huonosti hengittävän maalikalvon alle tiivistyvä kosteus aiheuttaa helposti maalikalvon hilseilyä. Maalikalvon alle tiivistyvä kosteus voi myös vaurioittaa pintamateriaaleja ja pahimmassa tapauksessa rakennuksen runkoa.

Rakennuksen säilymisen kannalta ei siis ole yhdentekevää millä maalilla se maalataan. Etenkin vanhempien rakennusten rakenteet edellyttävät hengittäviä, eli kosteutta läpäiseviä maaleja, sillä näissä rakennuksissa ei yleensä ole 70-luvulla yleistynyttä tuuletusrakoa ulkoverhouksen alla.

Modernit muovi- ja alkydisideaineisiin perustuvat maalit haittaavat rakenteissa liikkuvan kosteuden haihtumista, ja vanhenevat usein rumasti hilseilemällä. Perinteiset pellavaöljymaalit ovat hengittäviä, ja niiden sideaineena toimiva keitetty pellavaöljy ei ole liian kova, jolloin vanhenevat kauniisti kulumalla.

Hengittävät maalit

Rakennukseen, jonka julkisivulaudoituksen alla ei ole tuuletusrakoa, sopivat parhaiten hengittävät maalit. Sellaisia ovat perinteiset sekä modernit pellavaöljymaalit, petrooliöljymaalit sekä keittomaalit kuten punamulta.

Perinteisten öljymaalien sideaineena tomiva keitetty pellavaöljy eli vernissa kykenee sitomaan itseensä kosteutta. Tästä syystä alustan kosteus pääsee haihtumaan koko maalipinnan alalta. Tällaisia maaleja ovat Palokärjen valikoimasta löytyvät Kymin Palokärjen ja Ottosson Färgmakeri Ab:n pellavaöljymaalit.

Jotkin sideaineet muodostavat kosteutta läpäisevän kerroksen. Näiden sideaine ei sido kosteutta, mutta maalikalvoon muodostuu muutamien viikkojen kuluessa maalaamisesta hiushalkeamien verkosto, joiden kautta kosteus pääsee haihtumaan.

Keittomaalit eivät muodosta minkäänlaista kosteuden kulkua estävää kalvoa. Palokärjen tuotevalikoimasta löytyvät Hangon väri Oy:n keittomaalit.

Huoltomaalaus vai korjausmaalaus?

Huoltomaalaus tarkoittaa maalaustyötä, jossa heikosti kiinni oleva ja hilseilevä maali poistetaan kaapimalla. Kaavinnan jälkeen pohjakäsittelyt tehdään puupuhtaille pinnoille, jonka jälkeen rakennus maalataan yli maalin valmistajan suositusten mukaisesti.

Valtaosassa tilanteista huolellinen huoltomaalauskäsittely on riittävä. Seuraavassa kappaleessa on esitelty huoltomaalauksen työselostus.

Korjausmaalauksella tarkoitetaan kaikkien maalikerrosten poistamista. Maalinpoiston jälkeen pinta käsitellään kuin uusi pinta. Korjausmaalaus on hyvin työläs menetelmä, ja se tulee kyseeseen seuraavissa tilanteissa:

 • Vanhat maalikerrokset ovat erittäin paksut, ja ovat tukkineet esimerkiksi vuorilaudoituksen ja koristeiden profiileja ja muotoja.
 • Maalikerrokset ovat kauttaaltaan heikosti kiinni.
 • Nykyinen maali on väärän tyyppinen ja haittaa merkittävästi rakenteiden hengittävyyttä.
 • Perusteltu muu hyvä syy. (Tämä voi olla mikä syy tahansa, jolla itselleen saa perusteltua raskaaseen ja suuritöiseen (tai kalliiseen) urakkaan ryhtymisen).

Kun maali poistetaan, tulee se pehmentää jotta kaavinta olisi mahdollista. Paras ja alustan vaurioitumisen välttämiseksi turvallisin vaihtoehto on maalinpoisto infrapunamaalinpoistolaitteella.

Rakennuksen huoltomaalaustyöt

Huoltomaalaustyöt sisältävät aina kolme vaihetta:

 • Likaiset pinnat pestään, ja hilseilevä ja heikosti kiinni olevat maalikerrokset poistetaan kaapimalla.
 • Puupuhtaat pinnat pohjustetaan maalin valmistajan ohjeen mukaan.
 • Maalaustyöt tehdään maalin valmistajan ohjeen mukaan.

Pohjatyöt ovat maalaustöiden tärkein (joskin tylsin ja raskain) osa. Ne kannattaa kuitenkin tehdä erityisen huolellisesti, sillä mikään maali ei pysy heikosti kiinni olevalla alustalla. Huolelliset pohjatyöt pidentävät markittävästi huoltoväliä.

Huoltomaalauskäsittely:

 1. Pese likaantuneet pinnat maalipesuaineella pesuaineen valmistajan ohjeen mukaisesti.
 2. Kaavi hilseilevä ja irtoava maali huolellisesti. Hio tarvittaessa karheat pinnat sileiksi. Poista pöly pölyharjalla.
 3. Galvanoimattomat metallipinat (esim. helat ja naulankannat) maalataan korroosionestomaalilla, jotta ne eivät ruostuessaan aiheuta ruostetäpliä maalipinnassa.
 4. Pohjamaalaa puupuhtaat pinnat maalinvalmistajan ohjeen mukaisesti. Valikoimassamme olevia perinteisiä pellavaöljymaaleja (Kymin Palokärki, Ottosson Färgmakeri) ohennetaan pellavaöljyllä tai pelavaöljyn ja tärpätin seoksella. Pohjamaalin tarkoitus on imeytyä ja kyllästää alustaa, jotta väli- ja valmiiksimaalauskerroksista ei enää imeydy sideainetta alustaan.
 5. Pohjamaalin kuivuttua kittaa pienet kolot ja kapeat halkeamat pellavaöljykitillä (ikkunakitillä). Suuremmat, yli 5 mm halkeamat ja yli 1 cm:n reijät kannattaa täyttää puusoiroilla tai tapeilla ennen kittaamista. Pellavaöljykittipinnat voi maalata pellavaöljymaalilla välittömästi kittauksen jälkeen.
 6. Välimaalaus tehdään ohentamattomalla maalilla valmistajan ohjeen mukaisesti
 7. Valmiiksimaalaus tehdään ohentamattomalla maalilla valmistajan ohjeen mukaisesti.


Pellavaöljymaalilla maalaaminen vaatii pientä paneutumista ja harjoittelua, sillä sen käyttö poikkeaa tänä päivänä yleisemmin käytössä olevien teollisten alkydi- ja muovisideaineisiin perustuvien ulkomaalien käytöstä. Maali levitetään jäykällä luonnonharjassiveltimellä ohuina ja tasapaksuina kerroksina. Sopivan kerrospaksuuden oppii tuntemaan ranteella: siveltimessä tuntuu kohtalainen ja tasainen vastus, kun se liukuu maalatulla pinnalla.

Pellavaöljymaali soveltuu kaikenlaisten puuverhousten, ikkunapuitteiden ja ovien maalaamiseen. Maalin muodostama kalvo on hengittävä, sillä pellavaöljymaalin sideaine kykenee sitomaan ja luovuttamaan kosteutta. Erityisesti vanhojen rakennusten julkisivujen, joissa ei ole tuuletusrakoa verhouksen ja rungon välissä, on pellavaöljymaali paras vaihtoehto, sillä rakenteissa aina liikkuva kosteus pääsee haihtumaan maalikalvon läpi.

Pellavaöljymaali tarttuu ja pysyy hyvin kiinni kaikenlaisilla alustoilla. Alustaksi käyvät niin alkydiöljy- kuin akryylisideaineeseen perustuvat maalit, petrooliöljymaalit ja keittomaalit.

Pellavaöljymaalin tarttumisen edellytyksenä kuitenkin on, että alusta on puhdas, kiinteä, tasalaatuinen ja riittävän luja. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että pellavaöljymaalin hengittävyys ei paranna alle jäävien hengittämättömien maalikerrosten ominaisuuksia.

Teppo Ruohtula, maalarimestari

About usYour shopping cart is empty

Terms and conditions


General

Kymin Palokärki reserves the right to update these terms without prior notice. Therefore you should always read our terms before ordering.

The products are sold by Uustaas Oy / Kymin Palokärki (VAT no: FI21231094). All prices include finnish VAT. We reserve the right to changes in prices, campaigns and discounts without prior notice.

1. Ordering

The products are ordered in our webshop. Add the products in the cart and go to checkout, where you choose give the delivery address, delivery method and payment method. After the products are paid, the order is registered in Kymin Palokärki shop, and you immediately receive an order confirmation on the screen as well as an e-mail.

The shop's currency is EUR. The prices include Finnish VAT 24 %. You can choose the currency between Swedish krona SEK or EUR in the top menu. Regardless of chosen currency, all payments are made in EUR.

European business customers can buy products as intra-community supplies with VAT 0 %. This requires validation of the company's VAT-number at checkout. The products are sold by Uustaas Oy / Kymin Palokärki (VAT-nr: FI21231094).

We reserve the right to price changes.

2. Registering as customer

It is not obligatory to register as customer in order to buy products. If you choose to register you can view your order history. You can also choose to order our newsletter in which we occasionally inform our customers of new products or campaigns.

3. Payment methods

The payment can be made with several different payment methods, which are provided by the payment service provider Paytrail Plc. Possible payment methods are:

 • Web bank: Nordea, Osuuspankki, Danske Bank, Säästöpankki, Oma Säästöpankki, POP Pankki, Aktia, Handelsbanken, Ålandsbanken and S-Pankki
 • Card payment: Visa, Mastercard and American Express
 • Mobile payment: MobilePay, Pivo, and Apple Pay

Paytrail Plc acts as a collecting payment service provider and is an authorized Payment Institution. Paytrail Plc will be shown as the recipient on your bank or credit card statement. Paytrail Plc will forward the payment to the merchant. For reclamations, please contact the Kymin Palokärki customer service.

Paytrail Plc
Innova 2
Lutakonaukio 7
40100 Jyväskylä
Business ID 2122839-7

4. Delivery

We offer a number of different delivery methods, from which the most suitable can be chosen at checkout. Every shipment is given a trackning number which can be used to track the parcel in the carrier's tracking site.


5. Delivery times

The orders are shipped from our warehouse in Porvoo, Finland within 2-5 days when all products are available. The carrier ships the parcel(s) to the delivery address usually in 2-10 working days depending on which country and what kind of delivery method is chosen.

If some of the ordered products are not in stock, the order waits for shipment until all products are available. The expected handling time when ordering products that are not in stock is displayed beside the product on the product page, and also on top of the checkout page.

We always notify the customer if the handling time exeeds the expected time.

6. Delivery costs

The delivery costs depend on the chosen delivery method and the weght of the delivery. The available delivery methods and delivery costs are displayed at checkout before you confirm and pay the order.


We may occasionally offer campaigns with free deliveries for some delivery methods. All methods may not free, and the possible shipping methods are restricted by the weight and contents of the order, and by the quantity of packages the order is packed in.

7. Returns, cancelling and refunds

As a private customer you have the right to return your order or a part of it within 14 days of receiving the shipment. Please note that the products must be unused and in original condition. The right to return orders does not concern corporate customers.

The customer is responsible for the return costs.

The return right does not concern products that are tailored (for instance tinted paints) or ordered especially for the customer.

If you received a broken or faulty product, we apalogize for this! Please contact our customer service as soon as possible via e-mail [email protected], or by telephone +358 10 3212860 (mon-fri 9-16, sat 10-13).

7.1 Do you want to return products?

As a private customer you have the right to return an order or a part of it within 14 days of receiving the order. The right to return does not concern corporate customers.

Please contact our customer service within 14 days of receiving the order if you want to return the order or a part of it.

Please note that the returned products must be unused and in original condition. This means that you must not open or break the sealing of the product packaging in order to test products such as colour pigments, oils or paints.

PLEASE NOTE: Products that are tailor made for the customer (for instance tinted paints) or are especially ordered for the customer are not eligible for return.

7.2 Cancelling

If we have not yet shipped or manufactured your order you can cancel the order by contacting our customer service. As a private customer you have the right to cancel your order if you already have received it.

You must always contact our customer service within 14 days of receiving if you choose to cancel the order. The right to cancel does not concern corporate customers.

PLEASE NOTE: Not collecting a delivered order from the pick up point does not count as cancelling the order. Products that are tailor made for the customer (for instance tinted paints) or are especially ordered for the customer can not be cancelled if the manufacturing has been started, or the order from the supplier has been confirmed.

7.3 The customer is responsible for the return costs

We do not offer free returns. You can return the order or a part of it at your own cost. Please note that certain products are counted as hazardrous substances, and all carriers do not accept them.

7.4 Did you receive a wrong product, or was the product faulty?

Please accept our apologies! Please contact our customer service as soon as possible so that we can agree on return and shipment of a new product. We compensate the fault by sending a new product as soon as possible. If that is not possible, we send a refund.

7.5 Was the shipment damaged?

Please accept our apologies! We strive to pack our shipments as well as possible, but occasionally they can be damaged during shipment. Always inspect the parcels at reception and demand a note on the shipping document if any damages are visible. Please contact our customer service as soon as possible so that we can agree on shipment of a new product.

7.6 Refunds

We refund returned products within 14 days of reception of the return. We return the original product and original shipment costs. If only a part of the ordered products are returned, the corresponding amount of the original delivery costs are returned. The refund is paid with the original payment method.

7.7 Return instructions

Please contact our customer service within 14 days of receiving the order if you want to return the order or a part of it. Pack the products well in order to avoid damages during shipment. Fill in the return form which can be printed via the link provided on the delivery confirmation mail. Send the form together with the returned products.

Return address: 

Kymin Palokarki

Rautapolku 8

07310 Porvoo

Finland

Please note that the returned products must be unused and in original selling condition. If products are used or opened (pigment, oil or paint packages are opened or the seal is broken) we can not accept the return, and will not refund the products.

PLEASE NOTE!

You can always contact our customer service if you have any questions!

Gift cards used in the shopping cart