Perinteinen pellavaöljymaali on erinomainen valinta lähes kaikkeen maalaamiseen sekä sisällä että ulkona. Tässä viisiosaisessa kirjoitussarjassa käsitellään pellavaöljymaalia ja sen käyttöä monesta eri näkökulmasta.

Pellavaöljymaalin maalausalusta

Pellavaöljymaali tarttuu ja pysyy hyvin käytännössä katsottuna kaikilla pinnoilla, edellyttäen että alusta on ehjä, puhdas ja kuiva. Pellavaöljymaalilla voidaan maalata puuta, metallia, lasia, rappausta ja kiveä. Myös muuntyyppisillä maaleilla maalattuja pintoja voidaan maalata pellavaöljymaalilla. Tällöin on toki pidettävä mielessä, että pellavaöljymaalin hengittävät ominaisuudet eivät siirry alempiin hengittämtätömiin maalikerroksiin.


Pellavaöljymaali tarttuu ja pysyy hyvin puu ja metallipintojen lisäksi käytännöllisesti katsottuna kaikilla pinnoilla. 

Maalista riippumatta on maalattavan alustan on oltava puhdas ja kuiva. Pellavaöljymaali imeytyy hyvin ja syvälle puuhun ja muuhun huokoiseen materiaaliin. Alustan kosteus estää maalin imeytymistä. Märällä tai liian kostealla alustalla maali ei tartu yhtä hyvin alustaan, ja maalikalvo voi siksi tällaisista kohdista kuoriutua.

Etenkin ulkomaalauksessa onkin turvallisinta mitata alustan kosteuspitoisuus kosteusmittarilla aina ennen maalauskäsittelyjä. Alustan kosteuspitoisuuden tulisi olla enintään 16 %. Sisällä maalattaessa käsiteltävien pintojen kosteus nousee tätä korkeammaksi vain kosteusvaurioiden kohdalla.

Niinkutsuttu huoltomaalauskäsittely on yleisin käsittely-yhdistelmä. Siinä alustat puhdistetaan (ulkona tehdään useimmiten pesu), ja kaikki heikosti kiinni olevat ja hilseilevät maalikerrokset poistetaan kaapimalla. Kaavinnan yhdeydessä pinta tulee tarkistettua, ja mahdolliset laajemmat alustan vauriot voidaan tässä vaiheessa korjata.

Sisällä maalattaessa tulee oksankohdat eristää sellakkaliuoksella, eli oksalakalla. Erityisesti mäntypuun oksankohtien erittämät pihkan eteeriset öljyt haittaavat pellavaöljymaalin kalvonmuodostusta ja kovettumista. Lisäksi oksankohdat voivat aiheuttaa maalikalvon värjäytymiä, jotka näkyvät kellertävinä läikkinä etenkin vaaleissa maaleissa. Ulkomaalauksessa ei yleensä tarvitse tehdä oksalakkausta, sillä maalatulle pinnalle ei aseteta aivan yhtä korkeita laatuvaatimuksia kuin sisällä.

Puhtaaksi kaavitut kohdat paikkapohjamaalataan ohennetulla maalilla, jonka jälkeen tehdään pintojen väli- ja valmiiksimaalaus ohentamattomalla maalilla.

Teppo Ruohtula, maalarimestari

Pellavaöljymaalia käsittelevän kirjoitussarjan osat:

Pellavaöljymaali ja sen ominaisuudet (osa 1/5)

Pellavaöljymaalin ekologisuudesta (osa 2/5)

Pellavaöljymaalin valmistaminen (osa 3/5)